Achtergrond

1960-1971, Maarten van Andel groeide op in de bush bush van West Afrika, Ghana met 2 broertjes en 2 zusjes. Vader was arts en van moeder kregen we Nederlandse les.

1972-1980, Terug in Nederland. Op schoenen moeten lopen, op een stoel moeten zitten in een klas, vinger opsteken, dikke boeken met tekst moeten ontcijferen. Het was geen feest en geen succes.

1981-1990, Veel sleutelen aan auto’s en heel veel reizen. Met auto’s over land door de woestijn terug naar West Afrika. Werken voor Artsen Zonder Grenzen als techneut “logistiek medewerker” in Soedan, Nigeria, Colombia en Guyana.

1991-1999, Het besef dat mijn leven zich ging voortzetten op een vaste plek in de buurt van familie en vrienden en vriendin. Een vast “honk” in Amsterdam, een vaste baan als orthopedisch instrumentmaker compleet met opleiding en prijs.

1999-2015, Ons eerste kind Roos, later gevolgd door Koen. Huisvader worden en opnieuw sleutelen, zagen en lassen aan een fiets om mijn vrijheid te behouden op 4 hoog in de stad met kinderen. Het ontstaan van Bakfiets.nl.

Mijn eerste ervaring met het zelf ontwerpen, zelf bouwen, zelf laten fabriceren en assembleren en zelf in de markt zetten van een product dat niet bestond, waar geen vraag naar was, en waar geen fietsenmaker op zat te wachten.

Het gebeurde ongemerkt, ik was ineens ondernemer met een nieuw product dat hip werd, mensen die het na gingen maken, rechtzaken om modelrecht, wel winnen maar geen winnaar zijn, de frustratie en het loslaten. Ik heb het allemaal doorgemaakt en doorstaan. Al die ervaring is belangrijk om succesvol te kunnen ondernemen, ontwikkelen en produceren.